woensdag, oktober 24, 2007

Internationale organisatie kinderhandel opgerold

AMSTERDAM - Politie en justitie hebben woensdag ingegrepen in de internationale handel in minderjarige asielzoekers uit Nigeria.
Dat gebeurde volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) met een twintigtal arrestaties en doorzoekingen in Nederland, de Verenigde Staten, Engeland, België, Frankrijk, Duitsland en Spanje.
De volgens justitie internationaal opererende organisatie heeft vermoedelijk jarenlang op grote schaal minderjarige asielzoekers, overwegend meisjes, van Nigeria naar Nederland gebracht.
Het OM denkt dat ze onder valse voorwendselen geronseld zijn om elders in Europa in de prostitutie te gaan werken. In verschillende plaatsen in Nederland werden dertien van de opgepakte verdachten gearresteerd.
Dat gebeurde in Amsterdam (6), Rotterdam (1), Eindhoven (1), Arnhem (1), Den Haag (1), Utrecht (1) en Leeuwarden (2). Zij worden deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle.
Op verzoek van het landelijk parket zijn in New York, Madrid (2), Antwerpen en Coventry vijf Nigeriaanse hoofdverdachten aangehouden. Vorige week werd een zesde Nigeriaanse hoofdverdachte al in Dublin opgepakt. Het landelijk parket heeft inmiddels om hun uitlevering aan Nederland gevraagd.
Het onderzoek naar deze mensensmokkelzaak is gedaan met behulp van intensieve samenwerking met de autoriteiten in Spanje, België, Frankrijk, Engeland, Ierland en de Verenigde Staten, laat het landelijk parket weten.
De mensenhandelaren voorzagen de slachtoffers van valse reisdocumenten, vliegtickets en instructies voor het aanvragen van asiel op Schiphol. In Nederland werden de kinderen in open opvangcentra geplaatst, wat het volgens justitie voor de criminele organisatie "betrekkelijk makkelijk maakte om greep op de slachtoffers te houden".
De criminelen hielden de slachtoffertjes onder dwang met behulp van voodoo. De kinderen werden in Nigeria gedwongen om een belofte af te leggen tegenover een voodoopriester voor het terugbetalen van een zogenaamde schuld. Deze moest met verdiensten uit de prostitutie worden vereffend, aldus het landelijk parket.
Het rechercheonderzoek naar de verdwijning van alleenstaande minderjarige asielzoekers uit Nigeria begon een jaar geleden. Uit een inventarisatie van de Koninklijke Marechaussee blijkt nu dat vanaf januari 2006 tot nu ongeveer 140 minderjarige Nigeriaanse asielzoekers met onbekende bestemming zijn vertrokken.
In een aantal gevallen kon het rechercheteam dit nog tegenhouden. Inmiddels zijn verschillende verdwenen meisjes aangetroffen in de straatprostitutie in Frankrijk, Italië en Spanje. Nederland is voor mensensmokkelaars een aantrekkelijk doorvoerland, zo bleek eerder uit onderzoek.
(Bron)

Geen opmerkingen: