woensdag, oktober 24, 2007

Nieuwe drivers kunnen Vista deactiveren

AMSTERDAM - Legale versies van Windows Vista kunnen gedeactiveerd worden als gebruikers de stuurprogramma's voor hun hardware updaten of wijzigen. Dat zou Microsoft hebben bevestigd tegenover een Australische technologiesite.
Medewerker James Bannan van APCMag.com stuitte op het probleem toen hij de grafische kaart in zijn systeem verving. Enkele dagen later vroeg zijn computer hem om Windows Vista opnieuw te activeren. Dat kon alleen na een telefoontje met Microsoft, omdat hij de productsleutel van zijn Vista al had gebruikt bij de installatie.
Windows Vista is, net als zijn voorganger XP, voorzien van een systeem dat piraterij moet voorkomen. De software genereert bij installatie een soort 'digitale handtekening' aan de hand van de in de computer aanwezige hardware. Als de handtekening in een later stadium niet meer overeenkomt met de hardware, denkt het systeem dat Windows op een andere computer is geïnstalleerd, en moet het opnieuw geactiveerd worden.
De vervanging van één hardwarecomponent zou het systeem echter niet van slag moeten brengen. Dat dat nu wel gebeurde, bleek het gevolg van een andere wijziging: Bannan had onlangs de stuurprogramma's van zijn harde schijf geüpdate. Daardoor meende Vista dat ook die was vervangen, en werd het systeem gedeactiveerd.
Dat kan een vervelend probleem vormen. Het updaten of vervangen van stuurprogramma's ('drivers') is een veel voorkomende handeling, en zou volgens Microsoft in veel gevallen zelfs de oplossing vormen voor problemen met weigerachtige hardewarecomponenten.
Tegenover APCMag.com heeft Microsoft inmiddels erkend dat het probleem zich kan voordoen. Het bedrijf zou op zoek zijn naar een oplossing.
(Bron)

Geen opmerkingen: