dinsdag, oktober 23, 2007

Opnieuw negen arrestaties voor internetoplichting

AMSTERDAM - Een speciaal politieteam heeft de afgelopen weken in Amsterdam, Lelystad, Almere en Ankeveen opnieuw negen verdachten aangehouden in een omvangrijke internationale internetoplichtingszaak.
Sinds het begin van het onderzoek een jaar geleden zijn al 86 mensen opgepakt, zo heeft de politie dinsdag bekendgemaakt. De bende stuurde e-mails naar slachtoffers waarin ze een enorm geldbedrag beloofden van een erfenis of loterij. De "gelukkigen" moesten wel eerst zelf iets betalen, maar zagen dat geld nooit terug.
De meeste verdachten komen uit Nigeria en andere West-Afrikaanse landen. De recent gearresteerden zijn vijf mannen en vier vrouwen tussen de 32 en 55 jaar oud.
Slachtoffers van de Afrikaanse bende komen uit heel Europa en de VS. De bedragen die ze aan de oplichters betaalden, liepen uiteen van een paar duizend euro tot 2,5 miljoen euro. Deze vorm van oplichting heet ook wel ook 419-fraude, naar een artikel uit het Nigeriaanse wetboek van strafrecht.
Een van de mannen die is opgepakt, is de 42-jarige eigenaar van een internetcafé in Amsterdam. Vanuit zijn café zijn talloze e-mails met de valse beloften verstuurd. De politie heeft computers en administratie in beslag genomen. Het internetcafé is gesloten.
(Bron)

Hoe kan het toch dat mensen dit soort dingen nog steeds geloven?

Geen opmerkingen: