woensdag, oktober 24, 2007

Geen vervolging voor sterfgeval in Utrechtse cel

AMSTERDAM - Justitie vervolgt niemand voor de dood van een man in een Utrechtse politiecel vorig jaar. Hoewel meerdere personen op verschillende momenten fouten hebben gemaakt, is geen van de betrokkenen individueel schuldig aan het overlijden van de arrestant, laat het Openbaar Ministerie in Utrecht woensdag weten.
De 55-jarige man overleed in september vorig jaar in een cel met cameratoezicht op het politiebureau Paardenveld in het centrum van Utrecht. Daar was hij door de politie gelegd om te ontnuchteren, nadat ambulancepersoneel hem had overgedragen.
Enkele uren later werd hij dood gevonden. Uit onderzoek bleek dat zijn alcohol- en medicijnengebruik hem fataal was geworden. Ambulancepersoneel heeft volgens justitie wel de intoxicatielijn van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gebeld voor overleg, maar daarbij niet alle relevante informatie gegeven.
Ook droeg het ambulancepersoneel de arrestant over aan de politie zonder hierbij 'een concreet wekadvies' te geven, stelt het OM. De politie vertrouwde hierbij op het advies dat ziekenhuisopname niet nodig was. Bovendien heeft niemand een arts ingeschakeld.
Volgens justitie is de man onvoldoende in de gaten gehouden en is belangrijke informatie 'onvoldoende in de afwegingen en overdracht betrokken'. Het OM ziet echter geen grond voor strafrechtelijke vervolging, omdat niemand individueel verantwoordelijk kan worden gesteld. Wel wordt het gebeurde aan de Inspectie voor de Volksgezondheid voorgelegd. Ook gaat de politie haar optreden evalueren.
(Bron)

Geen opmerkingen: