maandag, oktober 22, 2007

Doorlaten messenset op Schiphol was toch fout

AMSTERDAM - De messenset waarmee een dierenarts uit Almere zonder problemen aan boord kwam van een vlucht naar Spanje, had nooit in het vliegtuig gemogen. Dat zegt een woordvoerder van Schiphol.
De Telegraaf schreef maandag over het incident nadat de arts tevergeefs bij de luchthaven aan de bel trok om het veronderstelde beveiligingslek door te geven.
Eerder stelde de zegsvrouw dat de messenset aan boord mocht komen omdat het lemmet van de messen niet langer dan zes centimeter is. Bij nader inzien blijken scalpels volgens haar wel degelijk op de lijst van verboden voorwerpen te staan.
Of de beveiligingsmedewerkers er ook vanuit gingen dat de scalpels met een kort lemmet zijn toegestaan is onbekend. De luchthaven gaat uitzoeken hoe de messen aan boord zijn gekomen.
Ook de marechaussee leek er in eerste instantie naast te zitten. De messen zijn ongetwijfeld niet strafbaar, zei de marechaussee eerder in reactie op het artikel in de krant. "Anders hadden we het wel gehoord." De luchthaven is zelf verantwoordelijk voor de controles, maar het ministerie van Justitie bepaalt de regels.
De dierenarts liet in de krant weten naar Barcelona te vliegen voor een congres. Bij aankomst in Spanje ontdekte hij dat hij per ongeluk een complete set met vijf operatiescalpels in zijn handbagage had laten zitten.
Volgens de arts waren ze vlijmscherp en in de handen van kwaadwillenden levensgevaarlijk. De man sloeg alarm bij Schiphol, maar daar werd laconiek gereageerd. "Met je vuisten kan je ook iemand aanvallen", citeert de krant een woordvoerder.
Schiphol zei maandag dat de regels enige tijd geleden zijn aangepast. Volgens haar komen er telkens voorwerpen bij op de lijst met verboden voorwerpen terwijl andere er juist vanaf worden gehaald. Schiphol wilde verder geen uitleg geven hoe het doorlaten van de kleinere messen in verhouding staat tot andere veiligheidseisen waar reizigers mee te maken hebben.
(Bron)

Geen opmerkingen: