dinsdag, oktober 23, 2007

ProRail vindt extra ruimte op spoor

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen, Veolia en goederenvervoerder Railion krijgen alsnog meer ruimte op het spoor in 2008. Dat is het resultaat van een bezwaarprocedure bij spoorbeheerder ProRail.
De ondernemingen hadden bezwaar gemaakt tegen het oorspronkelijke capaciteitsplan, dat enkele weken geleden bekend werd. ProRail moet traditioneel schipperen tussen de belangen van tientallen vervoerders en de noodzaak van onderhoud aan het spoor.
Dit jaar kon de spoorbeheerder voor het eerst niet voldoen aan alle aanvragen voor zogeheten 'treinpaden'. Nederland heeft een van de drukste spoornetwerken ter wereld. Het gebruik van het spoor neemt komend jaar opnieuw toe, met 7 procent tot 3 miljoen treinen.
ProRail heeft het plan nu aangepast, waardoor 99,7 procent van de aanvragen is ingewilligd. Connexxion, Arriva en Syntus kregen nul op het rekest in de bezwaarprocedure. Als vervoerders het niet eens zijn met het aangepaste ProRail-plan, kunnen ze nog een procedure beginnen bij de vervoerskamer van de Nederlandse Mededingingsautoriteit.
De Nederlandse Spoorwegen beraden zich nog. "We zijn ernstig teleurgesteld over de geringe resultaten van de bezwaarprocedure", aldus een NS-woordvoerder. "Gelukkig zijn de voorziene problemen rond Eindhoven CS opgelost.
Helaas geldt dat niet voor de lange reeks treinen die we uit voorzorg al uit het spoorboekje voor 2008 hadden geschrapt. En de nachttrein Utrecht-Eindhoven kan niet rijden in de nacht van donderdag op vrijdag. Dat is ook teleurstellend."
De zegsman van NS kon nog niet zeggen of het verzet tegen het aangepaste ProRail-plan wordt voortgezet. Connexxion, dat ontevreden is over de capaciteit op het traject Amersfoort-Ede Wageningen, weet ook nog niet of het naar de NMa stapt. "Onze juristen bestuderen de zaak", aldus een woordvoerster van Connexxion. De nieuwe dienstregeling gaat begin december in.
(Bron)

Geen opmerkingen: