dinsdag, oktober 23, 2007

Chocola wegdenken maakt dik

Als je probeert helemaal niet meer aan chocola te denken, kun je juist dikker worden. Psychologen hebben ontdekt dat mensen die proberen om chocola uit hun gedachten te bannen, bijna vijftig procent meer chocola eten dan normaal.
Volgens de onderzoekers verklaart dat waarom zoveel vrouwen last hebben van het jojo-effect. Psycholoog James Erskine zegt in de Daily Mail: "Het werkt averechts als je probeert iets te vermijden. Aan chocola denken is niet gevaarlijk, maar proberen er niet aan te denken is dat wel."
De helft van de 134 proefpersonen moesten hun gedachten aan chocola vijf minuten onderdrukken, de andere helft moest juist hun chocoladegedachten delen. Hierna moesten ze een keuze maken uit twee soorten chocolade. De proefpersonen dachten dat er werd gelet op welke smaak ze kozen, maar de onderzoekers keken alleen hoeveel van de gekozen chocolade ze hierna aten.
Het bleek dat de vrouwen die hun gedachten aan chocola probeerden te onderdrukken, acht stukjes aten. De vrouwen die juist aan chocola moesten denken, aten er vijf. Bij de mannen bleek er geen verschil tussen beide groepen. Er wordt nu gezocht naar manieren om vrouwen die willen afvallen te helpen hun gedrag te veranderen. Het is duidelijk dat het niet werkt om alleen te zeggen dat ze bepaalde dingen niet mogen eten.
(Bron)

Geen opmerkingen: