dinsdag, oktober 23, 2007

Herontwerpers bestormen slechte producten

AMSTERDAM - Fabrikanten kunnen binnenkort tips verwachten van de gebruikers van Redesignme.org. De website is een initiatief van Nederlandse ontwerpacademies om productontwerpers te wijzen op het belang van begrijpelijke vormgeving.
Woordvoerder Maxim Schram merkt tegenover NU Z op dat vooral oudere mensen oplossingen voor slechte ontwerpen zoeken en aandragen. "Apparaten moeten zichzelf verklaren. Zoniet dan voelen ouderen zich achtergesteld", aldus Schram.
Binnenkort zullen enkele honderden aankomende ontwerpers van de Universiteit van Amsterdam en de Academie voor Communicatie en Multimedia Design in Breda de site gaan gebruiken als onderdeel van hun curriculum. Zij gaan sleutelen aan een uiteenlopende reeks van producten van eierwekkers tot parkeermeters.
Om het herontwerpen van producten voor een zo breed mogelijk publiek mogelijk te maken kunnen de gebruikers op de website eenvoudige ontwerpsoftware loslaten op de door hun gehekelde ontwerpen. De site past in een bredere trend om bedrijfstaken en marketing uit te besteden aan het grote publiek, het zogenaamde 'crowdsourcing'.
Redesignme.org, dat vorige week officieel van start ging, streeft ook naar interactie met de producenten zelf. Schram: "Fabrikanten kunnen zelf een account aanmaken en reageren op de opmerkingen van gebruikers. Zo weten bezoekers zeker dat de reactie daadwerkelijk van de producent zelf afkomstig is en dat er serieus gekeken wordt naar hun ideeën."
De website is er volgens Schram niet slechts op uit producenten de grond in te boren. "Bedrijven worden op de site ook geconfronteerd met voorbeelden van hoe het volgens gebruikers wél moet. Zo spelen we bedrijven tegen elkaar uit. Als de bedrijven hier iets van oppikken dan is ons doel bereikt."
(Bron)

Geen opmerkingen: