woensdag, november 07, 2007

Rechter straft tandenrovers

NURNBERG - Een rechtbank in het Duitse Nürnberg heeft zes oud-medewerkers van een crematorium voorwaardelijke celstraffen en geldboetes opgelegd wegens de diefstal en verkoop van (resten van) gouden tanden uit het as van gecremeerden.
Volgens Duitse media leverde de verkoop de afgelopen jaren zeker 135.000 euro op. De rechtbank sprak van een ingewikkelde zaak omdat de gouden tanden doorgaans niet in de urn gaan en vervolgens worden weggegooid.
Eigenlijk behoren de tanden formeel-juridisch aan niemand toe, maar de zes hebben toch onrechtmatig gehandeld omdat ze in de overtuiging waren dat het goud toebehoorde aan de nabestaanden of het crematorium.
Een van de betrokken advocaten heeft beroep aangetekend omdat het oordeel van de rechter onhoudbaar zou zijn.
(Bron)

In een urn gaan ze rammelen, uitstrooien geeft ook een vreemd effect, en om nou tegen iemand te zeggen: 'Hier is de as van uw geliefde overledene, wilt u er een zakje bij voor de kronen?' is ook weer zoiets.
Misschien instellen dat vóór crematie al aan de achterblijvers wordt gevraagd wat er moet gebeuren met eventuele 'harde' resten (denk ook aan kunstgewrichten en dergelijke)?

Geen opmerkingen: