woensdag, november 07, 2007

Steun voor onderzoek naar Noordzeepolder

DEN HAAG - Binnen een jaar moet duidelijk zijn of het mogelijk is om een gedeelte van de Noordzee in te polderen. De Tweede Kamer nam dinsdag een motie aan van het CDA-Tweede Kamerlid Joop Atsma. Daarin wordt het kabinet gevraagd om een verkennend onderzoek naar een Noordzeepolder.
Het CDA denkt aan een polder met een omvang van 50.000 tot 100.000 hectare. De polder kan mogelijk een oplossing bieden voor het steeds toenemende ruimtegebrek in Nederland.
De bescherming van de kust zou ook gebaat kunnen zijn bij het aanleggen van een polder in de Noordzee.
Het onderzoek moet uitwijzen of de kosten opwegen tegen de baten. In het verleden werden plannen voor het aanwinnen van land in de Noordzee steeds afgeschoten vanwege de hoge kosten.
De laatste jaren is de grondprijs met name in de Randstad echter enorm gestegen, waardoor een polder in de Noordzee mogelijk een betaalbare optie kan worden. Het CDA heeft becijferd dat de bouw van woningen, bedrijven en de aanleg van (spoor)wegen de komende jaren al ongeveer 90.000 hectare opslokt.
Voor natuurontwikkeling, landbouw en recreatie komt daar nog ruim 200.000 hectare bovenop.
Verder verwijzen de christendemocraten naar HongKong en Dubai, waar Nederlandse bedrijven al druk bezig zijn met het aanwinnen van land uit zee. Verschillende grote concerns zouden al belangstelling hebben getoond om voor de Nederlandse kust soortgelijke projecten uit te voeren.
(Bron)

Ach ja. Weg uitzicht. Weg golfslag? En hoe zit het met de flora en fauna in en rond het in te polderen gebied?

Geen opmerkingen: