vrijdag, november 09, 2007

WNF wil vangstverbod tonijn uit Middellandse Zee

BRUSSEL - Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vraagt de onmiddellijke stopzetting van tonijnvisserij in de Middellandse Zee voor een periode van drie jaar. "Het is nu of nooit voor de redding van de blauwvintonijn in de Middellandse Zee en het oosten van de Atlantische Oceaan", meldde de natuurorganisatie donderdag in Brussel.
De tonijn wordt bedreigd door overbevissing. Het vlees is zeer gewild om te verwerken tot sushi. Zuid-Europese vissers vangen jonge tonijn om ze vet te mesten in omheinde stukken zee, zogeheten tuna-farms.
Vrijdag begint in de Turkse stad Antalya (Turkije) een vergadering van tonijnexperts uit 45 landen. Het WNF vroeg bij een soortgelijke vergadering vorig jaar om een vangstverbod voor mei tot juli. Deze periode is het seizoen dat tonijn kuit schiet.
Verder vroeg het WNF in 2006 om een vermindering van de totale vangstquota tot 15.000 ton voor 2007. De betrokken landen besloten echter om dit jaar 29.500 ton te vangen. Enkele Zuid-Europese landen hebben de limiet deze zomer nog overschreden.
(Bron)

Geen opmerkingen: