zaterdag, november 10, 2007

'Russische cybercriminelen even buiten beeld'

LONDEN - Het duistere netwerk Russian Business Network (RBN), bijgenaamd de 'moeder van alle internetmisdaad', is volgens veiligheidsexperts plotseling vrijwel verdwenen. Dit berichtte zaterdag het Brite dagblad The Times.
Het vanuit Sint Petersburg opererende RBN zou een rol hebben gespeeld bij de meeste internetcriminaliteit die bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk is gepleegd. RBN wordt in verband gebracht met kinderpornografie, afpersing, diefstal van identiteit, aanvallen met spam en het leegroven van bankrekeningen.
In de afgelopen dagen zijn veel webpagina's verdwenen die via RBN op het internet verschenen. Het gaat volgens een deskundige van veiligheidsfirma Trend Micro echter niet om het uitschakelen van RBN. De club is "enkel aan het reorganiseren", aldus Raimund Genes van Trend Micro.
Dat is mogelijk een gevolg van de recente aankondiging door de Russische autoriteiten van een hardere aanpak van de internetmisdaad. Voorts laten steeds meer legitieme providers RBN niet meer toe tot het internet omdat RBN zo berucht geworden is.
RBN, waarvan de top alleen bekend is onder de naam 'Flyman', is niet uitgeschakeld maar zoekt waarschijnlijk een nieuwe uitvalsbasis, mogelijk in China, om weer en meer misdaden te plegen via het internet. "Het wordt alleen maar erger", vreest Genes.
De veiligheidsfirma VeriSign betitelt RBN als 'de slechtste van de slechterikken'. De veiligheidsfirma Symantec heeft in een rapport gesteld dat RBN zowel is gelieerd aan de Russische onderwereld als aan figuren van de Russische overheid. RBN zou betrokken zijn geweest bij de recente aanval op het internet van Estland.
Ook bankroof via het internet wordt een steeds groter probleem. Zelfs de nationale Bank van India was in augustus het slachtoffer toen deskundigen 'schurkensoftware' in de computers ontdekten, waarmee wachtwoorden van klanten werden gestolen. Internetmisdaad is volgens het Amerikaanse ministerie van Financiƫn met 100 miljard dollar per jaar inmiddels in geldwaarde al omvangrijker dan drugscriminaliteit.
(Bron)

Geen opmerkingen: