woensdag, november 07, 2007

Verkrachters Nederlandse vrouw in Iran geëxecuteerd

TEHERAN - De verkrachters van een Nederlandse vrouw zijn in Iran geëxecuteerd. De openbare ophanging van de twee Afghanen had volgens het persbureau IRNA plaats in de stad Saveh.
De vrouw in kwestie heeft volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag meteen na haar verkrachting consulaire bijstand gevraagd en ontvangen. De zaak heeft sindsdien de aandacht van de consulaire dienst, maakte een woordvoerder van het departement woensdag bekend.
De Iraanse autoriteiten hadden de Nederlandse ambassade in Teheran op de hoogte gesteld van de arrestatie van de verdachten en over het begin van het proces. De diplomatieke dienst gaf toen "tot twee keer toe aan dat Nederland principieel tegen de doodstraf is", aldus de zegsman.
De procureur in Saveh, Reza Shahkarami, gaf verder geen details over het proces. Er leven talrijke, overwegend straatarme Afghanen in Iran, mogelijk twee miljoen.
Sinds de val van de Taliban in Afghanistan in 2001 zijn veel Afghanen uit Iran weggestuurd of vrijwillig naar het buurland teruggekeerd.
Woensdag werd ook een Iraanse drugssmokkelaar ter dood gebracht. Die werd opgehangen in de stad Qom. Het totale aantal terechtstellingen in Iran in 2007 komt met de laatste gevallen op zeker 252, stelde het Franse persbureau AFP.
Iran is daarmee een van de koplopers. Sinds de islamitische revolutie in 1979 kunnen in Iran in het bijzonder moord, verkrachting, gewapende overval, drugssmokkel, overspel en blasfemie met de dood worden bestraft.
(Bron)

Wilde Geertje zou er misschien wel van in de war raken.

Geen opmerkingen: