Amerikaanse studenten kweken huid voor gewonde militairen
AMSTERDAM - Meerdere onderzoeksteams van Amerikaanse universiteiten willen nieuwe huid, oren, spieren en andere soorten lichaamsweefsel kweken voor militairen die in de oorlog in Irak of Afghanistan gewond zijn geraakt. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie.
De onderzoeksteams worden gesubsidieerd door de Amerikaanse overheid en willen meer fondsen om de terugkerende troepen te helpen. Het Pentagon heeft tot nu toe 250 miljoen dollar geschonken en probeert daarmee aan de enorme vraag aan zorg voor terugkerende militairen tegemoet te komen.
"Sinds het begin van de oorlogen in Irak en Afghanistan hebben we ruim 900 mensen binnengekregen, zowel mannen als vrouwen, die hulp nodig hebben", legt Ward Casscells, assistent van het Amerikaanse ministerie van Defensie uit. "Veel soldaten hebben amputaties, brandwonden, letsel aan ruggenwervels of zijn hun zicht kwijtgeraakt."
"Nu is het onze taak om ervoor te zorgen dat deze mensen weer kunnen functioneren en de mogelijkheid hebben om terug te keren in de maatschappij."
Het Pentagon heeft twee teams samengesteld voor het project. Een team uit North Carolina en Pittsburgh en een team uit New Jersey en Cleveland. Het doel van de teams is om in vijf jaar tijd manieren te ontwikkelen om brandwonden beter te genezen, gezichten te reconstrueren en amputaties en wonden te herstellen zonder littekens achter te laten.
De onderzoekers van de universiteitsteams laten weten dat deze technieken al bestaan, maar vooralsnog alleen op dieren zijn getest.
Het hoofd chirurgie van het Amerikaanse leger, Eric Schoomaker, hoopt dat de nieuwe ontwikkelingen de zwaar gewonden militairen binnen een paar jaar kunnen helpen. Volgens Schoomaker zijn de gezichten van militairen zelfs in 40 operaties nog niet te herstellen.
"De studenten proberen methodes te ontwikkelen waarbij stamcellen van militairen worden gebruikt om hun oren of een neus te reconstrueren. De stamcellen worden dan op een mal in de vorm van een oor of neus gesmeerd en kunnen op die manier in de juiste vorm groeien", legt Schoomaker uit. "Na een periode van een aantal weken zou het lichaamsweefsel volgroeid moeten zijn en opnieuw geïmplanteerd kunnen worden. We hebben nu een nieuwe generatie aan wetenschapsonderzoekers die de zorg voor onze militairen gaan herdefiniëren", meldt Schoomaker aan het Pentagon.
(Bron)
Militairen als proefdieren, ik ben benieuwd wanneer burgers hier van mogen meeprofiteren (vooropgesteld dat het lukt, natuurlijk).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten