woensdag, april 16, 2008

Multinationals zweren legbatterij af

BRUSSEL - McDonald's en Unilever stoppen voor 2012 in heel Europa met het gebruik van kooi-eieren in hun producten. De twee multinationals hebben dit toegezegd aan dierenwelzijnsorganisatie Compassion In World Farming (CIWF).
De bedrijven kregen daarvoor woensdag in Brussel een Good Egg Award van de dierenbeschermers. McDonald's en Unilever beloven alleen nog eieren te gebruiken van scharrelkippen en kippen met vrije uitloop.
McDonald's gebruikt nu 117 miljoen eieren in de EU. Hiervoor zijn 400.000 kippen nodig. Unilever verwerkt zelfs circa 475 miljoen eieren per jaar in haar Europese producten, waardoor jaarlijks ongeveer 1,7 miljoen kippen nodig zijn.
Ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (namens alle Nederlandse supermarkten) en het ministerie van Landbouw kregen woensdag een Good Egg Award.
Nederlandse supermarkten verkopen sinds 2005 geen legbatterij-eieren meer. Het ministerie van Landbouw verkoopt in haar kantine alleen nog EKO-eieren.
De dierenbeschermers hebben Good Egg Awards uitgereikt aan totaal 25 bedrijven en instellingen uit dertien landen.
In de EU worden circa 300 miljoen legkippen gehouden. Zo'n driekwart daarvan zit in een traditionele legbatterij, aldus de CIWF. Vanaf 2012 is de kale legbatterij in de EU verboden, maar andere kooitypen blijven toegestaan.
(Bron)

Geen opmerkingen: