vrijdag, april 18, 2008

'Armen schenken relatief meer dan rijke donateurs'

AMSTERDAM - Arme mensen geven een relatief groter percentage van hun inkomen weg aan goede doelen dan rijke Nederlanders. Donateurs met een hoger inkomen geven niet vaker aan goede doelen dan mensen die minder hebben te besteden.
Dat constateert socioloog Pamala Wiepking, die maandag promoveert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
De promovenda hield een steekproef onder 1400 huishoudens. Ze plaatste de huishoudens die meer dan 48 duizend euro verdienen bij de hoge inkomens, en schaarde respondenten die minder dan achtduizend euro opstrijken onder de lage inkomens.
Huishoudens met een laag inkomen schenken gemiddeld 2,45 procent van hun inkomen aan seculiere doelen, en 1,71 procent aan religieuze instellingen. Bij huishoudens met een inkomen boven de 48 duizend euro per jaar liggen die percentages respectievelijk op 0,87 en 0,77 procent.
Gelovigen geven in absolute bedragen meer geld aan goede doelen dan niet-religieuze donateurs. Relatief geven religieuze mensen 'iets meer', maar dit is niet significant. Uit eerder onderzoek blijkt dat protestanten de meest vrijgevige donateurs zijn, licht Wiepking vrijdag toe.
Haar proefschrift toont ook aan dat donateurs geld geven om zich te onderscheiden. Mensen met een hogere opleiding of een hoger inkomen geven vaker geld aan doelen met een 'hogere' status. Het gaat dan bijvoorbeeld om culturele instellingen en organisaties die voor armen zorgen.
Wie overigens twijfelt of klachten heeft over een goed doel kan dit sinds donderdag melden op internet. Het meldpunt is een initiatief van het Comité tegen de Goededoelengekte en het Solidariteitsfonds X-Y. Klachten moeten betrekking hebben op een groep of organisatie in Nederland die een eigen project of programma in het buitenland tot 'goed doel' heeft uitgeroepen, en daar in het openbaar geld voor vraagt.
(Bron)

Geen opmerkingen: