zaterdag, april 19, 2008

Bofepidemie treft Biblebelt

BILTHOVEN - Voor het eerst in twintig jaar heerst in Nederland een bofepidemie. Het virus is gesignaleerd in de streek tussen Zeeland en de Veluwe, waar veel orthodox-protestanten wonen die zich niet laten inenten.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigde zaterdag een bericht hierover in de Volkskrant.
In het getroffen gebied, de zogenoemde Biblebelt, weigeren veel bevindelijke gereformeerden om religieuze redenen elke vaccinatie.
Het Centrum voor Infectiebestrijding heeft in de afgelopen maanden in 61 bloedmonsters het virus aangetroffen. Maar omdat huisartsen kinderen met de bof (symptomen: koorts en opgezette wangen) momenteel niet hoeven te melden is de omvang van de epidemie onduidelijk. Vanaf 1 januari 2009 geldt wel een meldplicht.
Volgens het RIVM is de ziekte niet ernstig. Slechts zelden leidt de aandoening tot ernstige complicaties als hersenvliesontsteking.
Wel bekijkt het Nederlands Vaccin Instituut of er iets moet veranderen aan de vaccinatie tegen de bof, omdat het huidige vaccin geen volledige bescherming biedt voor jonge kinderen, blijkt uit onderzoek.
Het Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) wil dat wordt onderzocht of ouders kunnen worden gedwongen hun kinderen in te laten enten. Arib zei dat in het NCRV-radioprogramma Cappuccino. Zij wil daarover vragen stellen aan minister Ab Klink (Volkgezondheid).
(Bron)

Toen ik een kind was, werd er niet geënt tegen de bof. Ik kan me nog goed herinneren hoe de kleuterjuf me op liet halen toen ik steeds maar over m'n wang zat te wrijven.
Het grootste risico waar men het toen over had, was onvruchtbaarheid bij mannen die de bof kregen als ze al geen kind meer waren. Dat risico schijnt overdreven te zijn, volgens een artikel op Wikipedia, maar ik weet dat bij de bof weleens kinderen gestald werden bij zieke kinderen, om maar te zorgen dat ze het vast gehad hadden.

Dus hoe gevaarlijk is die bof helemaal? Weet u de polio-uitbraak nog?
"In 1978 was er in Nederland een polio-epidemie op de Veluwe en Staphorst. Op de Veluwe werden vooral de dorpen Elspeet, Nunspeet, Uddel getroffen, waarbij meer dan 100 personen besmet raakten. De laatste polio-epidemie in Nederland was in 1992 in Streefkerk. Bij alle polio-uitbraken in Nederland waren de lijders om religieuze redenen niet ingeënt: ("God brenge over mij uit wat Hij over mij bescheiden heeft"). Ook waren deze polio-epidemieën het gevolg van groepen niet-gevaccineerde kinderen die bij elkaar in de buurt woonden zodat de kudde-immuniteit niet meer voldoende aanwezig was. Andere levensbeschouwelijke groepen, waaronder de antroposofen en macrobioten, zijn eveneens tegen het inenten van kinderen tegen besmettelijke ziekten maar komen niet zozeer bijeen in groepsverband als de bevindelijk gereformeerden."
(Bron)

Geen opmerkingen: