woensdag, april 16, 2008

Laatst had ik het met iemand over 'hockeymeisjes', het klassieke corpsmeisje uit een gegoed milieu, en opvallend vaak met hees stemgeluid. Voor dat laatste blijkt een simpele verklaring:

Lawaaiheesheid door harde muziek

Door harde muziek kunnen er niet alleen problemen aan de oren ontstaan, ook de stem heeft er onder te lijden. Lawaaiheesheid is een veel voorkomende kwaal bij vooral vrouwelijke studenten.
Mensen die te veel en te lang in uitgaansgelegenheden harde muziek proberen te overstemmen, moeten hard praten en forceren daarmee hun stem. Klachten die daardoor ontstaan zijn heesheid en een schorre stem. Herstellen krijgt vaak geen kans, omdat ze meestal snel weer uitgaan.
Chronische heesheid komt heel veel voor bij vooral vrouwelijke studenten die lid zijn van een studentenvereniging. Vooral jongerejaars zijn meerdere malen per week in uitgaansgelegenheden te vinden.
De reden dat meer vrouwen last hebben van de klachten is omdat vrouwen gemiddeld een kleiner strottenhoofd en een zachtere stem hebben. Ook spreken ze gemiddeld een octaaf hoger dan mannen. Hierdoor is het aantal stemplooitrillingen verdubbeld ten opzichte van het aantal trillingen dat mannen maken als ze even lang spreken.
Vooral huisartsen en logopedisten in studentensteden hebben veel patiƫnten met deze problemen.
(Bron)

Geen opmerkingen: