vrijdag, april 18, 2008

Mannen langer vergeetachtig dan vrouwen

Mannen op leeftijd blijken vaker last te hebben van geheugenproblemen dan oudere vrouwen, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Ook krijgen mannen meer problemen met andere vaardigheden van de hersenen.
Oudere mannen bleken ruim anderhalf keer zoveel kans te hebben op een licht aangetast denkvermogen. In totaal had bijna 17 procent van de deelnemers aan het onderzoek een lichtelijk aangetast hersenfunctie en 10 procent was dementerend. Dit onderzoek werd gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van the American Academy of Neurology.
Oudere vrouwen hebben volgens andere onderzoeken overigens wel vaker last van een dementie. De onderzoekers denken het bij mannen wellicht langer duurt voordat ze gaan dementeren. Ze blijven dan langer in de 'vergeetachtig' fase hangen.
In het onderzoek werden ruim 2000 mensen tussen de 70 en 89 jaar ondervraagd. Ook de familie of verzorger van de deelnemers werden geïnterviewd over de hersenfunctie van de deelnemer. De deelnemers werden daarbij over drie categorieën verdeeld; gezond denkvermogen, licht aangetast denkvermogen of een dementie.
Bij een licht aangetast denkvermogen (mild cognitive impairment, MCI) zijn bepaalde hersenfuncties aangetast. Dit kan bijvoorbeeld het taal- of concentratievermogen zijn, maar meestal wordt een slecht geheugen bedoeld. Bij dementie is het denkvermogen in zoverre aangetast dat je niet meer voor jezelf kunt zorgen.
(Bron)

Geen opmerkingen: