maandag, april 28, 2008

'Blauwhelmen bewapenden Congolese rebellen'

KINSHASA - De Verenigde Naties hebben verdoezeld dat VN-soldaten in de Democratische Republiek Congo militanten hebben bewapend en goud en ivoor hebben gesmokkeld, berichtte de BBC maandag op basis van vertrouwelijke bronnen bij de VN.
Het zou gaan om Pakistaanse en Indiase blauwhelmen. De bronnen bij de volkerenorganisatie zeiden tegen de BBC dat ze om politieke redenen hun onderzoek in 2007 naar de beschuldigingen moesten stopzetten. Pakistan levert wereldwijd de meeste militairen aan de VN.
De VN-vredesmissie (Monuc) in Congo is de grootste ter wereld met 17.000 militairen. Ze hebben geholpen bij onder meer de wederopbouw en de ontwapening van milities. In 2004 kwamen blauwhelmen in Oost-Congo in het nieuws door seksueel misbruik van kinderen.
Volgens onderzoek van de Britse zender kochten Pakistaanse blauwhelmen in de oostelijke stad Mongbwalu goud van de FNI-militie. De Pakistanen leverden bovendien wapens aan de gevreesde militie zodat haar strijders de goudmijnen konden bewaken.
Twee gedetineerde leiders van de FNI bevestigden de beschuldigingen. De zaken werden in 2007 onderzocht, maar de VN vonden geen bewijs dat de Pakistanen wapens of munitie hadden geleverd aan milities. Wel concludeerden de VN dat een blauwhelm had gehandeld in goud.
Verder zouden Indiase VN-troepen in de eveneens in het oosten gelegen stad Goma hebben gehandeld in goud en drugs. Zij namen de spullen af van een militie die verantwoordelijk wordt gehouden voor de genocide in Rwanda. Ook ruilden de blauwhelmen munitie voor ivoor.
Zowel Pakistan als India ontkent de beschuldigingen of zegt dat er geen bewijs voor is. De speciale VN-gezant in Congo, Alan Doss, zei tegen de BBC dat herbewapening van milities "bijzonder zorgwekkend" zou zijn. Maar onderzoek wijst er niet op dat dit gebeurt, aldus Doss.
(Bron)

Geen opmerkingen: