zondag, april 27, 2008

Eigenaar afgebrande fabriek Marokko gearresteerd

CASABLANCA - De Marokkaanse politie heeft in Casablanca de eigenaar van de matrassenfabriek die zaterdag afbrandde gearresteerd. De zoon van de eigenaar die optrad als manager van de fabriek is eveneens aangehouden, aldus de politie zondag.
Zeker 55 mensen, vooral vrouwen, zijn bij de brand om het leven gekomen. Zeventien personen raakten gewond. In totaal zijn 150 mensen werkzaam in de fabriek. Op het moment van de brand waren honderd arbeiders aanwezig.
Een reddingswerker zei dat de eigenaar zijn personeel in de fabriek had opgesloten gedurende werktijd om diefstal te voorkomen. Hierdoor zaten de personeelsleden als ratten in de val toen het vuur uitbrak.
De brandweer beklaagde zich over de slechte veiligheidssituatie in de fabriek. Een veiligheidsfunctionaris zei dat de arbeiders niet konden vluchten door de ramen, omdat die waren voorzien van ijzeren tralies.
Veel arbeidsters zaten vast op de bovenste etages. Sommige mensen sprongen naar beneden, maar veel vrouwen durfden niet te springen waardoor ze levend verbrandden.
Omstanders zouden geprobeerd hebben een gat in de muur te maken om naar binnen te gaan om mensen te redden. Deze redders werden door anderen tegengehouden, omdat ze voor plunderaars werden aangezien.
De brand ontstond op de benedenverdieping. Vervolgens sloeg het vuur over naar de overige vier verdiepingen van het gebouw. Het vuur kon zich snel verspreiden doordat opgeslagen chemicaliƫn vlam vatten. Meer dan honderd brandweerlieden waren nodig om het vuur te doven.
De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Koning Mohammed VI heeft een onderzoek gelast naar de oorzaak en naar degenen die verantwoordelijk zijn voor de ramp. Een terreuraanslag wordt uitgesloten geacht.
De politie en specialisten waren zondag nog steeds bezig met de identificatie van de slachtoffers.
(Bron)

Geen opmerkingen: