zondag, april 27, 2008

FNV hangt vlag halfstok voor arbeidsdoden

UTRECHT - Elke 15 seconden sterft ergens op aarde aan werknemer tijdens de uitvoering van zijn of haar werk, in totaal 6000 per dag.
Maandag 28 april worden deze werknemers wereldwijd door de vakbonden herdacht. Vakcentrale FNV doet dat in Nederland, zo laat de beweging zondag weten.
Bij de vakcentrale en de meeste bondskantoren zal de vlag maandag halfstok hangen. "Werk leidt tot meer doden dan oorlog", stelt de FNV.
De FNV citeert de International Labour Organisation door te wijzen op het feit dat er jaarlijks meer dan twee miljoen werknemers om het leven komen door ongelukken op het werk en arbeidsgerelateerde ziekten.
Verder gebeuren onder werktijd ieder jaar 270 miljoen ongelukken en leidt blootstelling aan chemische stoffen tot de dood van 440.000 werknemers en aan asbest tot ongeveer 100.000 doden per jaar.
Het initiatief voor de gedenkdag is komen overwaaien uit Canada en de VS. De FNV besloot vorig jaar voor het eerst op deze dag de vlag halfstok te hangen en wil dat nu elk jaar gaan doen.
Dit jaar zal de FNV bovendien extra aandacht vragen voor 'sluipmoordenaar' asbest.
(Bron)

Geen opmerkingen: