Revolutionaire oogtest ontwikkeld
Schotse wetenschappers hebben een revolutionair oogtest ontwikkeld. Met elektroden scannen ze de achterkant van je oogbol op afwijkingen.
De wetenschappers van Glasgow's Gartnavel Eye Hospital hopen hiermee eerder oogproblemen op te kunnen sporen. Het zou mogelijk ook de nieuwe standaard oogtest kunnen worden. Traditionele oogtesten meten alleen wat de patiënt zegt te kunnen zien.
Deze vernieuwende test maakt gebruik van minuscuul kleine elektroden die de achterkant van je oog meten. Ze registreren of alle gebieden wel reageren op prikkeling en geven dan gelijk aan of er probleemgebieden zijn. Dit kan dan afwijkingen detecteren voordat de patiënt er überhaupt al last van heeft.
Als er kleine afwijkingen zijn aan het oog, kunnen de hersenen hier vaak nog voor compenseren. Die vullen 'het gat' dan als het waren in. Het kan daardoor lang duren, tot het gat zo groot is dat de hersenen niet meer kunnen compenseren, voordat je door hebt dat je een afwijking hebt. Deze oogtest zou dan dus eerder kunnen aangeven dat er een probleem is.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten