dinsdag, april 29, 2008

Cramer neemt nieuw besluit over Schinveld

DEN HAAG - Minister Jacqueline Cramer van Milieu neemt over zes weken alsnog een besluit over een dwangmaatregel die haar ministerie aan de Limburgse gemeente Onderbanken heeft opgelegd.
Dat liet haar woordvoerder dinsdag weten na een uitspraak van de Raad van State. Met de dwangmaatregel kon ruim twee jaar geleden zes hectare bos voor de AWACS-basis bij Schinveld gekapt worden.
In juli 2007 vernietigde de Raad van State de dwangmaatregel, een zogenoemd Nimby-besluit (Not in my Backyard). Deze door voormalig VVD-minister Dekker van Milieu genomen dwangmaatregel moest de kap van twintig hectare bos mogelijk maken omdat de gemeente Onderbanken dat weigerde.
De Raad van State gaf de minister destijds zes weken de tijd om een nieuw, beter onderbouwd besluit te nemen. Dat liet Cramer na.
De gemeente Onderbanken en de Vereniging Stop AWACS stapten daarom naar de Raad van State, die hen dinsdag in het gelijk stelde. De Raad geeft de minister opnieuw zes weken de tijd om alsnog een besluit te nemen. Tot die tijd is de Nimby-maatregel geschorst.
Het ministerie laat allerlei onderzoeken uitvoeren om over zes weken tot een beslissing te komena, aldus de woordvoerder. Zes hectare bos liggen al om maar het nieuwe besluit moet 'het beheer' van nog eens veertien hectare bos mogelijk maken. Volgens Onderbanken komt dat 'beheer' neer op kap om de vliegtuigen van de naburige AWACS-basis meer ruimte te geven.
Wethouder Hans Ubachs van Onderbanken gelooft niet direct dat de minister binnen zes weken een nieuw besluit neemt. "Ze is nog niet eens begonnen met de tijdrovende onderzoeken die nodig zijn voor zo'n besluit", aldus Ubachs.
Hij vreest een herhaling van zetten over zes weken. Als de minister dan wederom geen besluit heeft genomen, stapt de gemeente opnieuw naar de Raad van State. "De vraag is alleen hoe lang je met zo'n spelletje door moet gaan."
(Bron)

Geen opmerkingen: