zondag, april 27, 2008

Oliepijplijn Noordzee dicht door staking

LONDEN - Een belangrijke oliepijpleiding in de Noordzee is zondagmorgen afgesloten als gevolg van een staking in de enige raffinaderij in Schotland. Dat meldde oliemaatschappij BP, de eigenaar van de leiding.
De aanvoerleiding van olie van onder meer het grote Forties-veld moet worden stilgelegd omdat de bijbehorende verwerkingsinstallatie aan de raffinaderij is gekoppeld. De pijp is goed voor 30 procent van de totale Britse olietoevoer.
De raffinaderij in Grangemouth was vroeger ook van BP, maar werd in 2005 verkocht aan Ineos. Er werken 1350 mensen, van wie er 1200 staken. De staking draait om een plan om te snijden in de pensioenen.
De afgelopen dagen is vooral in Schotland en het noorden van Engeland brandstof gehamsterd uit vrees voor tekorten. Benzinepompen zijn begonnen met de rantsoenering van brandstof. Na afloop van de staking zal het nog enige dagen duren voordat de Britse olieproductie weer op peil is.
De Schotse regering kondigde zondag aan dat ongeveer 65.000 vaten brandstof, vooral diesel, vanuit Europese havens als Rotterdam, Amsterdam en Göteburg naar Schotland worden vervoerd.
(Bron)

Geen opmerkingen: