donderdag, mei 01, 2008

Twee schepen gezonken, opvarenden gered

DEN HELDER - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft in de nacht van woensdag op donderdag vier opvarenden van een zinkend plezierjacht voor de kust van IJmuiden gered. Later in de vroege ochtend haalde de dienst drie opvarenden van een jacht 9 kilometer ten westen van Zandvoort.
Beide schepen zonken na de reddingsactie en moeten volgens een woordvoerder van de KNRM als verloren worden beschouwd.
De eerste melding kwam rond 02.00 uur binnen bij het Kustwachtcentrum in Den Helder via een alarm van een noodradiobaken. Het bleek te gaan om een zeiljacht dat zich 65 kilometer uit de kust bevond. Het schip had een gebroken mast.
Op het schip, dat water maakte, bevonden zich vier opvarenden. De KNRM rukte uit met een reddingsboot en een helikopter van de Koninklijke Marine.
Een bemanningslid van de helikopter, die op het zinkende schip werd afgezet, heeft geprobeerd de vier mensen aan boord van het toestel te krijgen. Dit lukte niet door het slechte weer en de hoge golven.
Het lukte even later wel de opvarenden aan boord van de reddingsboot te krijgen. Het vaartuig nam het gehavende jacht op sleeptouw, maar het zonk korte tijd later.
Volgens een zegsman van de KNRM is het goed mogelijk dat het jacht is geramd door een groot vrachtschip zonder dat het vrachtschip het zelf heeft gemerkt.
Ook het jacht voor de kust van Zandvoort maakte water. De reddingsboten van Zandvoort en Katwijk rukten uit en een loodsboot in de buurt van het gehavende vaartuig schoot te hulp. Pogingen om het jacht leeg te pompen en drijvende te houden mislukten. De oorzaak van de lekkage is onduidelijk.
De KNRM noemt het zeldzaam dat twee zeiljachten in een nacht in hetzelfde kustgebied zinken. De incidenten staan los van elkaar.
De omstandigheden waren wel ongemakkelijk: een harde noordenwind van windkracht 7 en een ruwe zee. Het is aan goede noodapparatuur, communicatiemiddelen en coördinatie te danken dat de zeven opvarenden konden worden gered, aldus de KNRM.
(Bron)


Kapitein vrachtschip vast na zinken plezierjacht

DEN HELDER - De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft donderdagmiddag de kapitein van een vrachtschip aangehouden die ervan wordt verdacht donderdagochtend een Nederlands plezierjacht te hebben geramd voor de kust van IJmuiden.
Het Cypriotische vrachtschip waar de 42-jarige Russische kapitein gezagvoerder van is, lag in de haven van Terneuzen. Dat heeft een zegsman van het KLPD donderdag gemeld.
Ook de 27-jarige Russische stuurman is aangehouden. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) moest rond 2.00 uur uitrukken met een helikopter en een reddingsboot om vier opvarenden van een zinkend plezierjacht te redden. Het gehavende plezierjacht zonk enkele uren later.
Na onderzoek stelde de Waterpolitie vast dat het zeiljacht door een vrachtschip moest zijn aangevaren. Met behulp van radarbeelden kon de Waterpolitie de Cypriotische boot traceren.
In de haven van Terneuzen werden op de huid van het 105 meter lange schip inderdaad sporen van een aanvaring gevonden. De Russische kapitein heeft echter verklaard niets gemerkt te hebben van de aanvaring.
(Bron)

Dat je het niet voelt als je met een vrachtschip een zeiljacht aanvaart, kan ik me voorstellen. Maar had de kapitein niet op andere wijze moeten weten dat het schip daar was? Zicht, radar, zoiets?

Geen opmerkingen: