woensdag, mei 21, 2008

Arrestaties na vondst springstof bij kerncentrale

OSKARSHAMN - De politie in het Zweedse Oskarshamn heeft twee mannen gearresteerd die ervan worden verdacht de kerncentrale in dat plaatsje te hebben willen saboteren.
De aanhoudingen vloeiden volgens plaatselijke media voort uit de ontdekking van explosieven die een arbeider op het terrein van de centrale woensdag bij zich had.
Een lasser had een plastic tas bij zich waarin het uiterst explosieve goedje TATP zou zitten, maakte de politie bekend.
Een kantoorgebouw op het terrein van de centrale is ontruimd. De nucleaire installatie zelf is niet stilgelegd.
De man liep tegen de lamp tijdens een steekproefsgewijze controle. Hij had volgens gespecialiseerde opsporingsapparatuur resten van TATP aan zijn handen en in de tas.
"Voor zover wij weten is het geen middel dat een lasser voor zijn werk nodig heeft", aldus een zegsman van de regionale politie tegenover de Zweedse televisie.
TATP is een uiterst explosieve chemische verbinding die niet voor civiele doeleinden wordt gebruikt. De kleinste schok, drukverschillen of temperatuursverandering kan tot een explosie leiden, stelt Defensie in Zweden.
Het explosief is vermoedelijk ook gebruikt door de terroristen die zichzelf in juli 2005 opbliezen in het Londense openbaar vervoer.
(Bron)

'Resten van', tis niet echt een goedje waar je thuis mee speelt lijkt me.
En een steekproef, da's ook geen fijn idee. Meer geluk dan wijsheid dus.

Geen opmerkingen: