woensdag, mei 21, 2008

MIT opent kerkhof voor YouTube-filmpjes

AMSTERDAM - Filmpjes die in opdracht van copyrighthouders worden verwijderd van YouTube, verdwijnen niet langer in de vergetelheid. Ze krijgen een graf op een online kerkhof.
Op de site zijn screenshotjes te zien van de gewraakte filmpjes. Ook vermeldt YouTomb in wiens opdracht een video is verwijderd, en hoe lang de beelden online hebben gestaan. De filmpjes zelf zijn via YouTomb niet te bekijken.
Studenten van het Massachusetts Institute of Technology startten YouTomb om te onderzoeken hoe Googles populaire videosite omgaat met vermeende schending van auteursrechten.
De initiatiefnemers willen zijn vooral geïnteresseerd in de zogenoemde 'copyrightfilters' die YouTube sinds enige tijd gebruikt. Die technologie zou auteursrechtelijk beschermd materiaal automatisch moeten herkennen en blokkeren. De studenten vrezen dat ook veel legale filmpjes daar het slachtoffer van zullen worden.
Het Japanse Tokyo TV is de grootste opdrachtgever van het wissen van filmpjes. Sinds de site van start ging, werden in opdracht van het tv-station meer dan vijfhonderd video's verwijderd, vooral van Japanse tekenfilms.
Ook mediaconglommeraat Viacom, waarmee YouTube al geruime tijd in een juridische procedure is verwikkeld, staat met ruim 350 gevallen hoog in de lijst.
(Bron)

Geen opmerkingen: