woensdag, mei 21, 2008

Cisco wist van Chinese censuur

AMSTERDAM - Technologiebedrijf Cisco is ernstig in verlegenheid gebracht door een intern document dat deze week uitlekte. Uit de presentatie blijkt dat het bedrijf in de Chinese internetcensuur goede kansen zag om zijn apparatuur te verkopen.
Cisco is een van de grootste leveranciers van netwerkapparatuur ter wereld. Het is al langer bekend dat het bedrijf ook apparatuur levert aan de Chinese overheid, die strikte controle houdt op de toegang tot internet. Websites waarop dissidente politieke opvattingen worden verkondigd, bijvoorbeeld over democratie of mensenrechten, zijn vaak niet toegankelijk.
Uit een interne presentatie (PDF) uit 2002 blijkt dat Cisco in die 'Great Firewall of China' goede aanknopingspunten zag om de autoriteiten zijn apparatuur te verkopen. In het document wordt de verantwoordelijke Chinese ambtenaar aangehaald, die uiteenzet dat het 'Gouden Schild', zoals het officieel genoemd wordt, onder meer bedoeld is om de 'kwaadaardige religie Falun Gong en andere vijanden' te bestrijden.
Het document kwam deze week in handen van journalisten. Dat is vermoedelijk niet toevallig: dinsdag hield een commissie van de Amerikaanse Senaat een zitting over de rol van Amerikaanse technologiebedrijven in landen die censuur hanteren.
Tijdens die zitting uitte Cisco-topman Mark Chandler zijn 'walging' en 'teleurstelling' over het citaat in de presentatie, zo meldt Wired. Hij liet weten dat de tekst daar door toedoen van een 'technisch medewerker' in terechtgekomen was. Cisco leverde uiteindelijk voor zo'n honderdduizend dollar apparatuur aan China, maar volgens Cisco heeft het bedrijf daaraan geen aanpassingen gedaan om de Chinese censuur mogelijk te maken.
Het is niet de eerste keer dat een westers technologiebedrijf in opspraak komt om zijn China-beleid. Ook onder meer Google, Microsoft en Yahoo kregen al vaker kritiek om hun medewerking aan de internetcensuur in de Volksrepubliek.
Familieleden van twee Chinese dissidenten spanden zelfs een rechtszaak aan tegen het bedrijf, omdat het de Chinese politie informatie had verstrekt die leidde tot de arrestatie en veroordeling van de mannen. Yahoo trof uiteindelijk een schikking voor een onbekend bedrag.
(Bron)

Geen opmerkingen: