maandag, mei 19, 2008

Nieuwe ov-staking lijkt onafwendbaar

UTRECHT - Examenleerlingen en andere reizigers in het streekvervoer moeten voor dinsdag, woensdag en donderdag ernstig rekening houdenmet nieuwe stakingen van ontevreden buschauffeurs.
Maandagmorgen bleek dat de werkgevers Connexxion, Arriva en Veolia niet ingaan op een nieuwe uitnodiging van de bonden voor overleg.
Een woordvoerster van de werkgevers liet weten dat zij graag willen onderhandelen, maar "op deze manier heeft het geen zin". De werkgevers verwijten FNV Bondgenoten, de grootste vakbond in de sector, dat deze geen enkele beweging wil maken en dat er daardoor geen ruimte is voor nieuwe cao-onderhandelingen.
Omdat deze week de schoolexamens beginnen, rijden de bussen de komende dagen wel in de spits. Chauffeurs stempelen geen strippenkaarten en controleren niet op vervoersbewijzen en in feite is het busvervoer dus gratis.
Tussen 09.00 en 16.00 uur en vanaf 19.00 uur staan de bussen stil. Ook de trein tussen Amersfoort en Ede-Wageningen rijdt dan niet. De staking treft per dag ongeveer een miljoen reizigers. Als er na volgende week nog geen cao-akkoord is, wordt de week daarop opnieuw drie dagen gestaakt. Na 1 juni leggen de werknemers voor onbepaalde tijd het werk neer.
In sommige delen van het land rijden de bussen wel, omdat de chauffeurs daar onder een andere cao vallen. Dat geldt voor het openbaar vervoer in de vier grote steden en Dordrecht, de Achterhoek en een deel van Friesland.
De sfeer tussen de werkgevers en de vakbonden is om te snijden. De afgelopen weken organiseerden de vakbonden in eerste instantie publieksvriendelijke acties, waarbij reizigers niet hoefden te betalen voor het vervoer.
Vorige week verhardden de acties, met een 48-uursstaking op woensdag en donderdag. Vrijdag kwamen de werkgevers met een aangepast cao-voorstel, waarna de partijen zaterdag weer om de tafel gingen. Zonder resultaat, want de werkgevers en de bonden gaven ieder hun eigen interpretatie aan het bod.
FNV Bondgenoten nodigde de werkgevers nog wel uit voor nieuwe onderhandelingen, die maandagmorgen om 12.00 uur zouden beginnen. Dat gesprek is nu dus ook van de baan.
(Bron)

Geen opmerkingen: