zondag, mei 18, 2008

SP wil internetmeldpunt voor online kinderlokkers

DEN HAAG - Online kinderlokkers moeten ook zonder aangifte van slachtoffers kunnen worden aangepakt. Daartoe moet een speciaal internetmeldpunt in het leven worden geroepen, vindt de SP.
De drempel voor minderjarigen die worden geconfronteerd worden met zogeheten 'groomers', moet omlaag, vindt SP-Tweede Kamerlid Arda Gerkens.
"Mannen met slechte bedoelingen hebben nu vrij spel", meent Gerkens. "We moeten een offensief beginnen om het internet veiliger te maken voor kinderen." Gerkens zal maandag met voorstellen komen in een Kamerdebat over 'cybercrime'.
"Jongeren hebben het gevoel dat ze nergens heen kunnen", zegt het Kamerlid. "Ze denken dat hun ouders hen niet begrijpen en de weg naar het politiebureau is vaak te moeilijk vanwege schaamte.
Door te zwijgen komen ze soms dieper in de problemen." Gerkens meent dat erger kan worden voorkomen als er een mogelijkheid bestaat om online een melding te doen.
Vorig jaar kondigde minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie aan dat digitaal kinderlokken strafbaar zal worden gesteld. De bewindsman tekende een verdrag van de Raad van Europa dat de wettelijke mogelijkheden om 'groomers' aan te pakken zal verruimen.
De SP wil dat de nieuwe wetgeving ook regelt dat 'grooming' ambtshalve vervolgbaar wordt, dus zonder dat er een officiƫle aangifte nodig is.
De SP zal ook voorstellen doen voor een grootschalige voorlichtingscampagne over het fenomeen voor zowel kinderen als ouders. In april kondigde het Meldpunt Kinderporno aan dat het dit jaar een campagne tegen 'grooming' zal starten.
Komende week organiseert het meldpunt een conferentie over dat thema.
(Bron)

Geen opmerkingen: