vrijdag, mei 23, 2008

Luchtreizigers trappen in nep-wifi

AMSTERDAM - Nietsvermoedende passagiers hebben op luchthaven Schiphol contact gemaakt met een neptoegangspunt voor draadloos internet. Hun persoonlijke gegevens konden zo gemakkelijk worden afgetapt.
De eigenaren van het toegangspunt waren verslaggevers van het blad Computer Idee, die zo willen aantonen dat computergebruikers voorzichtig moeten zijn als ze in de openbare ruimte gebruik maken van draadloos internet.
De journalisten zetten in de vertrekhal van Schiphol eenvoudig draadloos netwerk op, door hun laptop via UMTS met internet te verbinden en andere computers daar toegang toe te verlenen. Ze noemden hun netwerk 'Schiphol Free Internet Access', en hadden al snel 'klanten'.
Met behulp van speciale software konden de verslaggevers vervolgens precies achterhalen wat de argeloze surfers online hadden gedaan. In het blad, dat 27 mei in de winkel ligt, citeren ze onder meer uiterst persoonlijke details uit e-mails: "Jason is bij de marine gegaan om een aanklacht wegens heroïnegebruik te voorkomen", schrijft een Australische moeder bijvoorbeeld aan het thuisfront.
Een andere internetgebruiker is geregistreerd bij downloaddienst The Pirate Bay en een datingsite, en is 'Gold Member' van Microsofts online gameplatform Xbox Live. Hij verbleef in maart vier dagen in een Amsterdams hotel.
Gegevens die versleuteld worden verzonden, zoals wachtwoorden voor webmaildiensten, konden de journalisten niet onderscheppen. Ook wisten ze geen creditcardgegevens vast te leggen. Toch wisten ze een schat aan informatie op te vangen, die voor criminelen heel aantrekkelijk is, zoals e-mailadressen en andere persoonlijke details van hun gebruikers.
Het aftappen van andermans internetverkeer is strafbaar. Martijn Overman van Computer Idee verwacht echter niet in de problemen te komen. De onderschepte gegevens zijn niet gebruikt, en bovendien weegt het belang van bekendmaking van het gevaar van openbaar draadloos internet zwaarder, denkt hij.
Eerder deze maand maande ook de FBI tot voorzichtigheid met gebruik van wifi in openbare ruimtes.
(Bron)

Geen opmerkingen: