vrijdag, juli 18, 2008

Panda in Artis overleden na verslikking in kattenmelk

AMSTERDAM - De rode panda uit Artis die sinds 1 juli werd gezoogd door een huiskat is overleden. Het jonge diertje werd donderdagochtend levenloos aangetroffen, meldde Artis vrijdag.
Sectie wees uit dat de luchtpijp van het jong gevuld was met melk. Het beestje had zich verslikt. De conditie van de kleine panda was verder goed.
Nadat de pandamoeder het jong had verstoten, liet een verzorger van de dierentuin het jong zogen door zijn pas bevallen poes. Een ander pandajong dat door dezelfde moeder was verstoten, was al overleden aan onderkoeling.
De poes accepteerde het jong, dat op 30 juni was geboren. Het dier had enkele weken bij de poezenmoeder moeten blijven, maar zo ver is het niet gekomen. Nadat het pandajong donderdagochtend dood werd gevonden, bleek uit sectie dat zijn hele luchtpijp was gevuld met melk.
De moederpoes en haar vier jongen maken het volgens de dierentuin goed.
Of de verslikking door de kattenmelk komt, weet een woordvoerder van Artis niet. "Het is de eerste keer dat een kleine panda door een huiskat wordt gezoogd, dus we kunnen het nergens mee vergelijken. Daarbij zijn pandababy's gulzige drinkers, dus dat kan er ook mee te maken hebben."
Kleine panda's worden ook wel rode panda's genoemd. Ze komen uit het oostelijk deel van de Himalaya en leven van bamboe. De kleine panda is geen familie van de pandabeer, maar van de wasbeer.
In Aziƫ worden de kleine panda's met uitsterven bedreigd.
(Bron)

Geen opmerkingen: