woensdag, juli 16, 2008

Te veel agressie onder gevangenisbewaarders

DEN HAAG - Te veel gevangenisbewaarders staan nog te vaak bloot aan agressie van gedetineerden, maar ook van collega's. Dat blijkt uit gerichte controles van de Arbeidsinspectie in gevangenissen en tbs-klinieken, waar medewerkers al minder tevreden waren.
Bij deze instellingen heeft ruim vier op de tien gevangenisbewaarders regelmatig last van stress.
De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken benadrukte woensdag dat de resultaten van het onderzoek niet representatief zijn. Er zijn in totaal 31 van de 79 gevangenissen, tbs-klinieken, detentie- en uitzetcentra bezocht.
Een kwart van de werknemers in deze instellingen heeft dagelijks of wekelijks te maken met uitdagen, jennen en beledigen. Een op de zes wordt dagelijks of wekelijks mondeling bedreigd of geïntimideerd. De agressie komt meestal van gedetineerden, maar intimidatie door collega-bewaarders of leidinggevenden komt ook voor.
De Arbeidsinspectie noemt het teleurstellend dat veel van de gecontroleerde instellingen te weinig doen om de agressie tegen te gaan. Daarbij gaat het om twee derde van de 23 bezochte gevangenissen en vier op de vijf geinspecteerde tbs-klinieken. Bij de drie geïnspecteerde detentie- en uitzetcentra voor onder anderen bolletjesslikkers zijn geen overtredingen gesignaleerd.
Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie noemt de cijfers zorgelijk. Ze is het met de Arbeidsinspectie eens dat er extra maatregelen nodig zijn om geweld en agressie tegen het personeel aan te pakken.
De hoofddirecteur van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), die onder Albayrak valt, zal daartoe een plan van aanpak maken dat aan het einde van de zomer bij de Tweede Kamer moet liggen.
Vorig jaar had de staatssecretaris ook al maatregelen genomen om de agressie onder DJI-medewerkers terug te dringen. Maar die leiden nog niet tot het beoogde resultaat, erkende ze woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.
De Abvakabo FNV is blij dat de problemen eindelijk worden erkend. De bond waarschuwt al jaren voor een te hoge werkdruk en roept om meer personeel.
"Bewaarders zijn steeds meer alleen toezichthouders en hebben te weinig tijd om goed contact te houden met gedetineerden. Daardoor weten ze minder goed wat er speelt en ontstaan er snel geprikkelde situaties."
(Bron)

Geen opmerkingen: