donderdag, juli 17, 2008

Tabaksindustrie 'lokt' jongeren met menthol

CHICAGO - De tabaksindustrie manipuleert de hoeveelheden menthol in sigaretten om roken aantrekkelijk te maken voor jongeren. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers woensdag bekendgemaakt.
"Menthol maakt roken gemakkelijker", zegt onderzoeker doktor Gregor Connolly, wiens onderzoek gepubliceerd wordt in het American Journal of Public Health. "Het verzacht de keel en luchtwegen."
De wetenschappers baseren hun bevindingen op onafhankelijk laboratoriumonderzoek en op onderzoek van de tabaksindustrie naar mentholgebruik. Zo is gebleken dat tabaksproducent RJ Reynolds in 1987 een strategie heeft uitgezet om nieuwe jonge rokers aan te trekken door verschillende hoeveelheden menthol te gebruiken.
In een interne notitie van het bedrijf staat dat de eerste reactie van beginnende rokers vaak negatief is, maar menthol het roken lekkerder maakt.
De tabaksindustrie weerspreekt de uitkomsten van het rapport. "Het lijkt erop dat dit onderzoek simpelweg gebruikt wordt om de overheid te bewegen de tabakswetgeving te reguleren", aldus een woordvoerder van RJ Reynolds, dat onder meer Camel-sigaretten produceert.
Volgens de huidige Amerikaanse tabakswet mogen fruit- en snoepsmaken niet aan sigaretten worden toegevoegd, maar menthol valt daar niet onder. Uit het onderzoek blijkt echter dat 70 procent van de Afro-Amerikaanse rokers en 30 procent van de blanke rokers mentholsigaretten consumeren.
Volgens een Afro-Amerikaanse anti-rookorganisatie is de wetgeving daarom onvolledig en discriminerend.
(Bron)

Er wordt wel meer aan tabak toegevoegd - nog even en tabak is het kleinste bestanddeel van de rookwaar.

Geen opmerkingen: