donderdag, juli 17, 2008

Zieke bijen zoemen minder hard

AMSTERDAM - De zoem van de bij, en met name van de hommel, blijkt minder luid als het insect ziek is. Ook kampen de insecten met geheugenverlies als het immuunsysteem is aangetast.
Dat blijkt uit onderzoek van Britse wetenschappers van de University of Leicester. De zieke bijen blijken grote moeite te hebben hun dagelijkse taken uit te voeren.
De wetenschappers stuitten op deze theorie toen zij onderzoek deden naar de krimpende populatie van bijen. "Bijen handelen puur naar geheugen. Als ze door een infectie minder goed gedachten terug kunnen halen, heeft dat grote gevolgen voor het bestaan van de beestjes", zegt bioloog Eamonn Mallon tegen Reuters.
De onderzoekers deelden een groep bijen in tweeën om hun theorie te testen. De ene helft werd geïnjecteerd met een vloeistof dat het immuunsysteem aantastte, de andere groep niet.
De bijen konden daarna kiezen uit een blauwe en een gele bloem, waarvan voor de insecten niet bekend was welke van de twee kleuren suikerwater bevatte. De gezonde bijen kozen direct de juiste bloem, de meeste versufte bijen vlogen naar de verkeerde bloem.
Ziektes en landbouwgiffen hebben ervoor gezorgd dat het aantal bijensoorten in Groot-Brittannië de laatste vijftig jaar afnam.
Bijen zijn enorm belangrijk voor het menselijk voedsel. Het insect is een belangrijke schakel in het proces van bestuiving, waar zo'n dertig procent van ons eten afhankelijk van is. Ook de aanmaak van honing komt voor rekening van de bij.
(Bron)

Geen opmerkingen: