vrijdag, juli 18, 2008

Weer uraniumlek in Franse nucleaire installatie

PARIJS - In Frankrijk is voor de twee keer in korte tijd een uraniumlek in een nucleaire centrale ontdekt. In Romans-sur-Isère in het zuidoosten van het land is uit een ondergrondse leiding water met licht radioactief uranium gelekt, meldden de Franse nucleaire waakhond ASN vrijdag.
Volgens de ASN zat er al enkele jaren een scheur in de pijpleiding van de opwerkingsfabriek, die een aantal van de 58 reactoren in Frankrijk van nucleaire brandstof voorziet. De breuk is gedicht.
Er zijn geen gezondheidsrisico's voor de omwonenden en voor schade aan het milieu hoeft evenmin gevreesd te worden, zei de Franse minister van Energie en Milieu Jean-Louis Borloo.
De Franse regering laat alle nucleaire complexen in het land inspecteren na problemen vorige week in centrale in Tricastin. Circa 30 kubieke meter uraniumhoudende vloeistof lekte uit een container, die terechtkwam in een nabijgelegen rivier.
Inwoners van de regio Vaucluse mochten daarop geen water drinken, geen vis uit lokale rivieren eten, geen akkers irrigeren en ook niet aan watersport doen.
De centrale in Tricastin is tijdelijk gesloten. De directeur van de betrokken installatie is ontslagen.
(Bron)

Geen opmerkingen: