dinsdag, oktober 21, 2008

Akkoord over mosselzaadvisserij bereikt

AMSTERDAM - Mosselvissers, natuurorganisaties en de minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) hebben dinsdag een convenant getekend over de toekomst van de mosselzaadvisserij en natuurherstel op het wad.
In het akkoord staat dat de mosselzaadvisserij in de Waddenzee 'op den duur' wordt verminderd en dat mosselvissers de ruimte krijgen om innovaties te ontwikkelen waardoor 'Zeeuws roem', zoals mosselen ook wel worden genoemd, voor de handel behouden kan blijven.
De betrokken partijen kwamen lange tijd niet tot een akkoord. Vorige week pleitten de Vogelbescherming Nederland, Stichting Wad en de Waddenvereniging nog voor een halvering van de mosselvangst.
Een eerdere vergunning werd door de Raad van State ingetrokken omdat niet duidelijk is hoeveel schade de mosselzaadvisserij toebrengt aan de natuur.
In het convenant staat dat het ministerie van LNV, de Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur, de Waddenvereniging, de vereniging Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en Stichting Wad samen een plan van uitvoering maken. Dit plan moet eind februari 2009 klaar zijn.
Hierin moet onder meer een tijdspad staan waarbinnen de mosselsector de innovaties gaat doorvoeren die leiden tot mosselvisserij die minder schadelijk is voor de natuur.
(Bron)

Geen opmerkingen: