dinsdag, oktober 21, 2008

Valse virusbescherming is miljoenenbusiness

AMSTERDAM - Cybercriminelen verdienen zo'n 10 miljoen euro per maand aan de verspreiding van nep-virusbeveiliging. Volgens beveiligingsbedrijf Panda Security zijn ongeveer 30 miljoen pc's besmet.
Nep-beveiligingssoftware is aan een opmars bezig. De makers proberen internetgebruikers te verleiden de software te installeren door valse virusmeldingen te tonen op kwaadaardige websites. De software doet in werkelijkheid in het beste geval niets. Vaker gaat het echter om spyware, die persoonlijke gegevens van de gebruiker onderschept, of om software die opdringerige advertenties vertoont.
Malafide websites simuleren vaak dialoogvensters van besturingssysteem Windows om gebruikers te verleiden kwaadaardige software te installeren.
Volgens Panda is de opkomst van dit soort software een breuk met het verleden. "Er is niet langer sprake van wijdverspreide epidemieën met één enkel virus zoals 'I Love You' of 'Sasser'", zegt technisch directeur Luis Corrons. "Die werden ontworpen om hun ontwikkelaar beroemd te maken door zoveel mogelijk computers te installeren."
Tegenwoordig maken producenten van malware daarentegen vaak deel uit van de georganiseerde misdaad, en zijn ze vooral uit op geld. Volgens Panda sturen ze daarom bij voorkeur juist talloze verschillende varianten van virussen de wereld in, waardoor het voor beveiligingsbedrijven moeilijker wordt om de bedreigingen allemaal bij te benen.
(Bron)

Geen opmerkingen: