woensdag, oktober 22, 2008

Vertrouwelijke stukken OM bij verkeerde advocaten

MAASTRICHT - Zeker drie advocaten hebben de afgelopen weken vertrouwelijke stukken ontvangen uit strafdossiers die niet voor hen waren bestemd. De stukken zijn afkomstig van het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht.
Dat bevestigden de advocaten naar aanleiding van berichtgeving in de Limburgse kranten woensdag.
De betrokken raadslieden, Arthur Vonken, Françoise Landerloo en René Corten, noemen de handelwijze van het OM "zeer slordig" en "onzorgvuldig". Het OM onderzoekt de zaak, liet een woordvoerster weten.
Landerloo kreeg stukken over een Duitse drugszaak, die de hare niet is. "Dat is in strijd met de privacy", aldus Landerloo. "Advocaten zijn weliswaar gebonden aan geheimhouding", legt ze uit.
"Maar wij sturen die stukken door naar onze cliënten. Die hebben geen geheimhoudingsplicht. Dat kan leiden tot onderlinge chantage, bijvoorbeeld als er mensen bij zijn met wie ze af willen rekenen".
Het gaat bij de drie advocaten om stukken zoals een rapportage van het Nederlands Forensisch Instituut, een buitenlands rechtshulpverzoek en correspondentie tussen OM, enkele advocaten en het Huis van Bewaring in Maastricht.
Zo kreeg Vonken een stuk dat bij een zaak hoorde die onder meer door Landerloo wordt behartigd.
Het OM bevestigt vooralsnog een incident. "Wij nemen de zaak serieus en onderzoeken welke maatregelen we moeten nemen om herhaling te voorkomen", aldus de woordvoerster van het OM.
(Bron)

Geen opmerkingen: