dinsdag, oktober 21, 2008

Politie raakte 8 ton kwijt bij pseudokoop schilderijen

DEN BOSCH/BOXTEL - De politie is vorige maand bij de pseudokoop van vijf schilderijen die in 2002 uit het Frans Hals Museum zijn gestolen in totaal 804.500 euro kwijtgeraakt. Dat staat volgens de advocaten van twee verdachten in het dossier over de heling van de 17e-eeuwse meesters.
Engelse infiltranten betaalden op vrijdag 12 september in totaal 1 miljoen euro voor vier schilderijen. Bij de overdracht van het laatste doek een dag later in Eindhoven werden de 23-jarige hoofdverdachte R. van M. en de 69-jarige intermediair ingerekend.
Bij invallen in de woningen van de hoofdverdachte en zijn vader werd 195.500 euro aan genummerde bankbiljetten teruggevonden, vertelde advocaat Mark Teurlings dinsdag.
Justitie erkende eerder al dat een deel van de aankoopsom is zoekgeraakt, maar wilde niet zeggen om hoeveel het ging. "Er is een substantieel bedrag betaald en een substantieel bedrag teruggevonden", herhaalde persofficier van justitie Mariska Wijnbelt dinsdag.
Ze gaat niet in op concrete bedragen maar bevestigt dat de politie nog op zoek is naar geld.
De rechtbank liet maandag de intermediair en de vader van de hoofdverdachte vrij. Teurlings benadrukte dinsdag echter dat het verloren geld moeilijk kan worden gebruikt, omdat de politie de nummers heeft genoteerd. Justitie liet voor een ontneming al beslag leggen op drie exclusieve auto's, een motor en sieraden.
De teruggekochte schilderijen hebben een totale waarde van ongeveer 3 miljoen euro. Het gaat om De Kwakzalver van Jan Steen, Straatmuzikanten van Cornelis Bega, Drinkgelag van Cornelis Dusart en De Kwakzalver en de Vrolijke Drinker van Adriaen van Ostade die inmiddels zijn terugbezorgd bij het museum.
(Bron)

Geen opmerkingen: