woensdag, oktober 22, 2008

Tijgers doden meer mensen door klimaatsverandering

AMSTERDAM - Tijgers in India vallen steeds vaker mensen aan omdat hun leefgebied slinkt door klimaatsverandering, zo waarschuwen natuurexperts.
Volgens de laatste cijfers van de wereldnatuurorganisatie IUCN zijn in het afgelopen halfjaar zeven mensen gedood door tijgers op de Sundarban eilanden in India. Nooit eerder werd er melding gemaakt van zo veel slachtoffers van tijgeraanvallen in een gebied.
"Het ging om zeven vissers in een streek met de naam Netidhopani", zo verklaart IUCN-woordvoerder Pranabes Sanyal in het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Het aantal confrontaties tussen tijgers en mensen neemt volgens hem vooral toe door klimaatsverandering.
"Door de opwarming van de aarde is 28 procent van de natuurgebieden op de Sundarban eilanden verloren gegaan. De meeste van die gebieden waren onderdeel van tijgerreservaten. Veel natuurlijke prooien van de tijgers zijn daar nu vertrokken."
De tijgers op de Sundarban eilanden leven voornamelijk in mangrovebossen. Maar door stijgend zeewater zijn veel van de gebieden deels onder water komen te staan. Twee eilandjes zijn in de afgelopen jaren zelfs compleet onder het zeeoppervlak verdwenen. Door de klimaatsverandering migreren niet alleen veel prooidieren.
De jacht van de tijgers wordt ook bemoeilijkt, omdat ze steeds meer opvallen in hun natuurlijke omgeving. Veel planten en bomen op de eilanden verliezen namelijk hun bladeren en groene kleuren door de overvloed van zout water. Die natuurlijke omstandigheden verklaren volgens natuurbeschermers het toegenomen aantal incidenten waarbij mensen worden aangevallen door tijgers.
"De tijgers hebben waarschijnlijk de neiging om naar alternatieve prooien te zoeken", aldus Ullus Karanth, een tijgerexpert van Indiase afdeling van het IUCN. "Mensen kunnen daar soms bijhoren." De populatie tijgers in India is in de laatste eeuw geslonken van 40.000 tot ongeveer 1400 op dit moment. Ongeveer een kwart van dat aantal leeft op de Sundarban eilanden.
(Bron)

Geen opmerkingen: