zaterdag, oktober 25, 2008

'Schrikbarend veel slachtoffers loverboys Friesland'

LEEUWARDEN - Minstens 76 meisjes in Friesland zijn dit jaar het slachtoffer geworden van loverboys of vertonen symptomen daarvan. Dat blijkt uit de jaarevaluatie van het Advies en Meldpunt Loverboys en Jeugdprostitutie in Friesland.
De organisatie, die de problematiek voor het eerst in kaart bracht, noemt het aantal meldingen "schrikbarend hoog."
Het meldpunt, dat zaterdag berichtgeving over de evaluatie in het Reformatorisch Dagblad bevestigde, werd vorig jaar opgezet door hulporganisatie Fier Fryslân.
Dat gebeurde op verzoek van hulpverleners en politie om meer inzicht te krijgen in de activiteiten van loverboys.
Fier Fryslân vermoedt dat de cijfers nog maar het topje van de ijsberg zijn. "Van het jaar dat we actief waren, hebben we de eerste tijd nodig gehad om het meldpunt op te zetten", aldus een woordvoerster.
"Dat betekent dat de meldingen in een periode van slechts tien maanden zijn binnengekomen. Daar komt nog bij dat het meldpunt nieuw is en nog niet iedereen in Friesland op de hoogte is van ons bestaan. De kans is dus groot dat we in het volgende jaar veel meer meldingen binnenkrijgen."
De organisatie wil met de cijfers in de hand landelijk aandacht vragen voor specifieke opvang van slachtoffers van loverboys. "Nu komen veel van deze meisjes vaak nog in gemengde opvanginstellingen in de jeugdzorg terecht", aldus de woordvoerster. "De vaak zwaar getraumatiseerde meisjes lopen hierdoor kans opnieuw slachtoffer te worden van seksueel misbruik."
Fier Fryslân heeft een eigen kleinschalige opvangvoorziening voor meisjes die via misleiding, dwang en geweld in de prostitutie terecht zijn gekomen.
(Bron)

Geen opmerkingen: