donderdag, oktober 23, 2008

Gemeenten pakken coffeeshops aan

RIJSWIJK - Bergen op Zoom en Roosendaal gaan met harde hand het drugstoerisme te lijf. De gemeenten willen vanaf februari alle coffeeshops sluiten wegens de overlast.
De gemeente Terneuzen kondigde donderdag aan het aantal openingsuren voor coffeeshops te gaan inperken. Ook wil ze ervoor zorgen dat bezoekers minder softdrugs kunnen kopen.
De gemeenten nemen de maatregelen vanwege de overlast van de coffeeshops en het drugstoerisme. Bergen op Zoom en Roosendaal hebben elk vier coffeeshops binnen de gemeentegrenzen, die tienduizenden Belgische en Franse drugstoeristen trekken. De coffeeshops moeten in februari dicht.
Tot die tijd worden de regels aangescherpt. De toegestane handelsvoorraad van coffeeshops wordt teruggebracht van 500 naar 300 gram. Klanten mogen 2 in plaats van 5 gram softdrugs kopen. Coffeeshopeigenaren mogen nog bezwaar aantekenen tegen het besluit.
In Terneuzen zijn twee gedoogde coffeeshops, die jaarlijks ongeveer een miljoen bezoekers trekken. Checkpoint is op last van justitie gesloten en de verwachting is niet dat de zaak nog opengaat. Checkpoint is twee keer betrapt op overschrijding van de toegestane hoeveelheid aanwezige drugs.
Het kleinere Miami verkoopt sinds een inval van justitie al een aantal weken geen softdrugs meer, maar zal daar binnen een paar weken weer mee beginnen. Terneuzen wil wel twee verkooppunten blijven gedogen.
Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie kan zich vinden in het besluit van Bergen op Zoom en Roosendaal. Krachtig optreden tegen drugstoerisme en de overlast die daarmee gepaard gaat, past volgens zijn woordvoerder binnen het coalitieakkoord van het kabinet.
De manier waarop dat gebeurt, is echter een verantwoordelijkheid van de gemeenten. Maar als de aanpak leidt tot sluiting van alle coffeeshops, dan kan de minister ermee instemmen, aldus zijn zegsman.
Coffeeshophouders en -bezoekers zijn bang dat het besluit van de gemeenten tot nog grotere drugsproblemen leiden. Die vrees spraken ze uit nadat ze donderdag waren geïnformeerd over de aanstaande maatregelen in de grensgemeenten.
Volgens Majid Asnadi, bedrijfsleider van coffeeshop Azul in Roosendaal, gaan zijn vaste klanten uit Roosendaal en België toch op zoek naar hun jointje.
"Nu weet de gemeente precies waar het verkocht en gebruikt wordt. Straks wordt het ongrijpbaar en gaat het de illegaliteit in. Meestal op plekken waar de gemeente het ook niet wil, zoals parken of bij het station."
Voorbijgangers in de Molenstraat in Roosendaal denken er net zo over. "Ik rook en als mijn shag op is zoek al mijn jassen na of er ergens nog een sigaret te vinden is. En dat gebeurt straks met de softdrugs ook", zegt een Roosendaler op leeftijd.
(Bron)

Geen opmerkingen: