zaterdag, juli 24, 2010

Champignon toe aan tweede leven

RIJSWIJK - Het aantal Nederlandse bedrijven dat champignons teelt, daalt in een hoog tempo. Ons land is niet langer de kampioen van Europa bij de teelt van de witte paddenstoeltjes.
Die rol is overgenomen door Polen, aldus een rapport van het Productschap Tuinbouw: Het is hoog tijd om de ''eetbare paddenstoel'' nieuw leven in te blazen.
Telde ons land in 1990 nog 852 champignontelers, in 2000 waren dat er nog 517 en nu staat de teller op 191.
Volgens voorzitter Ko Hooijmans van de vakgroep Paddenstoelen van LTO Nederland hebben de Polen lagere arbeidskosten en profiteren ze van een gunstige wisselkoers op de Europese markt.
De prijzen van champignons zijn in de loop van de jaren fors gedaald en er wordt gezocht naar mogelijkheden om het tij te keren.
Produceerde Nederland in 2008 nog 255 miljoen kilo champignons, vorig jaar was dat gedaald naar 230 miljoen kilo. Gelijktijdig steeg de productie in Polen van 239 miljoen kilo naar 250 miljoen kilo.
De Polen verdrongen Nederlanders bij de export van verse champignons naar de Duitse markt. Een toename van de export van ons land naar het Verenigd Koninkrijk kon die daling niet goed maken.
Bij de champignonconserven daalde de waarde van export van Nederland van 233 miljoen euro in 2008 naar 172 miljoen euro vorig jaar.
In Nederland toont de consument steeds minder belangstelling voor champignons uit een potje. In de supermarkten is de omzet hiervan acht keer lager dan die van verse champignons. De verkoop van verse champignons is daarentegen stabiel, maar het kan beter.
Een huishouden kocht in Nederland vorig jaar gemiddeld 2,5 kilo verse paddenstoelen, waarvan 2,2 kilo witte champignons. Uit consumentenonderzoek komt naar voren dat Nederlanders open staan om de paddenstoel een grotere rol te geven in hun keuken.
Volgens het rapport van het productschap zijn er nieuwe kansen door de paddenstoel aan te bieden als een vervanger van vlees, door de paddenstoel onder de aandacht te brengen als ''hoofdgroente'' bij de maaltijd of als gezond tussendoortje.
Te denken valt zelfs aan een paddenstoeltje met dipsaus, voor bij de borrel.
(Bron)

Champignons hebben niet de voedingswaarde om een vervanger te zijn voor groente of vlees. Neemt niet weg dat ze vreselijk lekker kunnen zijn - maar dan inderdaad wel vers.
Misschien is het ook verstandig de tussenhandel eens fatsoenlijke prijzen te betalen.

Geen opmerkingen: