dinsdag, juli 20, 2010

Meer vallende sterren in augustus

AMSTERDAM - Medio augustus zijn mogelijk tot honderd vallende sterren te zien. Rond die tijd zijn altijd meer vallende sterren te zien dan in de rest van het jaar, de afgelopen jaren waren het er enkele tientallen.
Volgende maand is het vanwege de maanstand 's nachts donkerder dan gebruikelijk, waardoor het fenomeen vaker zichtbaar is.
Dat meldt de stichting voor amateursterrenkundigen De Koepel dinsdag. Het hoogtepunt wordt verwacht in de late nacht van 12 op 13 augustus.
Een vallende ster wordt ook wel een meteoor genoemd. Dit is een stofdeeltje of gruis dat de dampkring van de aarde binnenkomt. Door de verhitting ontstaat op een hoogte van tachtig tot honderd kilometer dan een lichtverschijnsel.
Elk jaar in augustus kruist de aarde baan van de komeet Swift-Tuttle. Dit veroorzaakt een meteorenzwerm die uit het sterrenbeeld Perseus lijken te komen, de zogenoemde Perseïden.
Tussen 10 en 13 augustus zijn de vallende sterren zonder verrekijker of telescoop duidelijk zien. Hiervoor moet het wel onbewolkt zijn, meldt de stichting. Belangstellenden kunnen voor het beste zicht het best buiten de Randstad naar de hemel turen, maar de meteoren zijn ook vanuit de tuin goed te bekijken.
(Bron)

Geen opmerkingen: