vrijdag, juli 23, 2010

Zwemmers in nood na plotselinge stroming

AMSTERDAM – Vier zwemmers zijn vrijdagmiddag voor de kust van Zandvoort in een zogenaamde mui terechtgekomen. Eén zwemmer moest gereanimeerd worden. Dat meldt RTV Noord-Holland.
Een mui is een soort geul in de zeebodem die is ontstaan tijdens het dalen of stijgen van het waterpeil. Als het zeeniveau verandert en door twee hoger gelegen zandbanken stroomt kunnen diepe geulen ontstaan die het water een hoge stroomsnelheid geven. Wie in een mui terechtkomt kan in een korte tijd tientallen meters de zee in drijven. [En wat je dan vooral moet doen is: meedrijven. Dat kost minder energie dan proberen tegen de stroming in te zwemmen, want dat red je niet als je geen zwaar getrainde zwemmer bent. Natuurlijk wel proberen alarm te slaan.]
De vier mannen zijn door de reddingsbrigade uit het water gehaald. Eén van de zwemmers moest gereanimeerd worden, over de toestand van de anderen is niets bekend.
Er is volgens RTV Noord-Holland een traumahelikopter ingezet. De IJmuider Courant meldt dat twee van de vier zwemmers naar het ziekenhuis zijn gebracht.
Volgens een andere lokale krant heeft de kustwacht de gele vlag gehesen op het strand. Dat betekent dat zwemmen gevaarlijk kan zijn.
(Bron)

Zwemster overleden na problemen in zee

ZANDVOORT - Een 17-jarige meisje uit Duitsland is vrijdagavond in een ziekenhuis overleden nadat zij eerder die dag in de zee bij Zandvoort door sterke stroming in de problemen was geraakt. Dat heeft de politie gemeld.
Het meisje werd door omstanders uit het water gehaald en gereanimeerd.
Het later overleden meisje en een man werden naar het ziekenhuis gebracht. De man is inmiddels buiten levensgevaar.
(Bron)

Geen opmerkingen: