zaterdag, juli 24, 2010

Slechte relatie 'levensgevaarlijk'

AMSTERDAM – Het kan zo leuk zijn, maar wie een slechte relatie heeft kan er wellicht beter helemaal geen hebben. De gevolgen van liefdesstress op de gezondheid blijken namelijk niet gering.
Dat stelden onderzoeker Lachlan McWilliams en collega's vast, na hiervoor de (liefdes)levens van 5645 volwassenen tussen de 18 en 60 jaar te analyseren.
De wetenschappers, verbonden aan de Acadia Universiteit in Canada, ontdekten vervolgens een causaal verband tussen een gevoelens van onzekerheid, zorgen en stress binnen een relatie en de kans op cardiovasculaire aandoeningen.
Onder deze kwalen, die betrekkingen hebben op het bloedvatenstelsel, enkele zeer ernstige als hersenbloedingen en hartaanvallen. De kans hierop zou voor mensen met relationele zorgen de helft hoger zijn dan voor mensen met meer geluk in de liefde.
Een hoge bloeddruk mag dan nog te overzien zijn, het behoort eveneens tot de risico's van een stressvolle liefdesverhouding, aldus McWilliams en zijn team. Hetzelfde geldt voor chronische pijnklachten.
"Op basis van de resultaten zou zelfs gedacht kunnen worden dat interventies, die gericht zijn op een veilige relationele hechting, eveneens positieve gevolgen hebben voor de gezondheid", stelt de professor nu tegenover The Telegraph.
Voldoende reden om extra kritisch te zijn naar disfunctionele relaties, maar wie überhaupt niet aan relaties waagt stuit eveneens op een probleem: mensen die hechting helemaal uit de weg gaan lopen verhoogd risico op (hoofd)pijnklachten, aldus de onderzoekers.
De studie is opgenomen in The American Psychological Association.
(Bron)

Geen opmerkingen: