dinsdag, juli 20, 2010

Veel klachten bij meldpunt hitte op het werk

UTRECHT - Voor vakantiegangers mag het zomerse weer wel aangenaam zijn, mensen die in de hitte moeten werken, kunnen er aardig last van krijgen.
Bij het speciale meldpunt dat FNV Bondgenoten op 30 juni opende, zijn inmiddels bijna zeshonderd klachten binnengekomen. Elf keer werd zelfs melding gemaakt van een ziekenhuisopname door de hitte.
''Hittestress is een serieus probleem'', concludeert de vakbond uit het grote aantal meldingen. De meeste mensen klagen over concentratieverlies door de hitte. Maar zij maken ook melding van jeuk of huidirritatie en flauwvallen.
Veel klachten komen uit de detailhandel. Maar ook in bijvoorbeeld het personenvervoer kan de oplopende temperatuur werknemers (en passagiers) parten spelen. Bijna de helft van de klachten kwam binnen op een dag: 1 juli.
De een klaagt eerder over de hitte dan de ander. Om objectiever vast te stellen of het te warm is, kan de werknemer de ''hittestresscalculator'' gebruiken. Dat is een eenvoudig hulpmiddel dat op internet is te vinden.
Voer de temperatuur en de luchtvochtigheidsgraad in en er komt een cijfer uit. Onder de 25 is er geen enkel probleem. Komt het daarboven, dan zijn extra drinken of extra pauzes nodig. Boven de 44 is doorwerken meestal niet verantwoord meer.
(Bron)

Geen opmerkingen: