maandag, oktober 04, 2010

Animo voor huursector groeit

AMSTERDAM – De belangstelling voor een huurwoning onder mensen met een modaal of hoger inkomen is verdubbeld. Van de mensen die willen verhuizen, wil nu bijna 24 procent naar een huurwoning. Twee jaar geleden was dat nog 12 procent.
Dit blijkt maandag uit het rapport ‘Huurders in profiel’ van de NVB Vereniging voor Ontwikkelaars en bouwondernemers en het onderzoeksinstituut OTB.
De toenemende populariteit van de huursector zou toe te schrijven zijn aan de economische situatie en de onduidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek. Ook maken Nederlanders zich zorgen over de gevolgen van de aangekondigde bezuinigingen voor hun persoonlijke financiën.
De belangstelling voor een koopwoning is met zes procentpunt afgenomen ten opzichte van twee jaar geleden. Ging destijds nog 66 procent voor een koophuis, nu is dat nog 60 procent.
Ondanks de crisis is de verhuisbereidheid nog steeds groot. Ongeveer 1,75 miljoen mensen hebben plannen een ander huis te betrekken.
Hoewel mensen meer voelen voor een huurhuis, willen ze hier minder diep voor in de buidel tasten. De gemiddelde potentiële huurder is nu bereid 610 euro per maand neer te tellen, twee procent minder dan in 2008. Wel stellen mensen minder hoge eisen aan de nieuwe woning, wat betreft grootte en woonomgeving.
Opvallend is volgens het rapport verder dat ook gezinnen met kinderen steeds vaker belangstelling hebben voor een huurwoning. Deze groep is over het algemeen juist ondervertegenwoordigd in de huursector.
De verwachting is dat huurwoningen door onder meer de vergrijzing de komende jaren steeds populairder zullen worden.
(Bron)

Dit was vast voordat het nieuwe huurbeleid bekend werd.

Geen opmerkingen: